Groninger die op papier vijftien jaar dood is, blijkt nog in leven

Een man die op papier door de gemeente Midden-Groningen was doodverklaard, blijkt nog gewoon in leven, meldt het Dagblad van het Noorden.

De ex-partner van de man meldde vorig jaar dat de man sinds het moment dat zij uit elkaar gingen op 1 mei 2010 werd vermist. Dat werd overgenomen door de rechtbank, waarna de gemeente een overlijdensakte opstelde waarin stond dat hij in 2010 was overleden. Op papier was de man dus met terugwerkende kracht al vijftien jaar dood.

De inmiddels 70-jarige man bleek echter nog gewoon in leven. Hij had al die jaren een teruggetrokken bestaan geleid met zijn nieuwe vriendin. Volgens het Dagblad van het Noorden betaalde hij geen belasting of zorgpremie, maar ontving hij ook geen pensioen of een uitkering.

'Unieke situatie'

Tegen de krant zegt de gemeente dat het een "unieke situatie" is en ook de rechtbank Noord-Nederland zegt dit nog nooit te hebben meegemaakt. De man zelf zegt enorm te zijn geschrokken van het nieuws. De rechtbank gaat zich met spoed over de zaak buigen zodat de man snel ook weer op papier in leven is, maar ondertussen is al sinds april duidelijk dat hij leeft.

De gemeente wil om privacyredenen niet zeggen hoe duidelijk werd dat de man nog in leven was. Dagblad van het Noorden zegt dat de politie daar als eerste melding van maakte. Een woordvoerder van de gemeente meldt aan Nu.nl dat het aan het licht kwam "via een andere instantie".

Zweedse minister van Migratie onthult: zoon had banden met extreemrechts

De zoon van de Zweedse minister van Migratie had banden met gewelddadige extreemrechtse groeperingen. Dat heeft minister Johan Forssell zelf bekendgemaakt.

Forssell besloot naar buiten te treden omdat het tijdschrift Expo, dat onderzoek doet naar rechtsextremisten, eerder had onthuld dat een "naaste verwant van een Zweedse minister actief was binnen een gewelddadige extreemrechtse groep".

Gisteren bevestigde Forssell dat de persoon waar Expo over spreekt zijn 16-jarige zoon is. De minister meldde dat de Zweedse nationale veiligheidsdienst Säpo hem enkele weken geleden had benaderd met informatie over zijn zoon. Dat hij er niet eerder mee naar buiten trad, was volgens hem "omdat ik mijn minderjarige zoon, die geen publiek figuur is, wilde beschermen". Hij zegt van niets te hebben geweten en zich aan alle veiligheidsprocedures te hebben gehouden nadat hij op de hoogte was gesteld. Ook meldt hij dat hij niet van plan is om af te treden.

Niet verdacht van misdaad

Zijn zoon was vooral actief op sociale media en wordt niet van een misdaad verdacht, zegt Forssell. "Mijn zoon heeft zich een tijdje in volkomen verkeerde kringen verkeerd", schrijft hij op sociale media. "Natuurlijk neem ik wat er gebeurd is serieus. Ik verafschuw rechtsextremisme en iedere andere vorm van politiek extremisme en neem er stellig afstand van."

De jongen heeft volgens de minister alle banden met de groeperingen verbroken. "En hij heeft veel spijt." Forssell hoopt dat het verhaal een waarschuwing kan zijn voor andere ouders. "Het staat voor een groter maatschappelijk probleem. Hoeveel weten we echt van wat onze kinderen op sociale media doen en hoe kunnen we ze beschermen zodat ze niet worden meegesleurd door iets wat we niet willen?"

Gedoogsteun

Forssell is lid van de Gematigden, een liberaal-conservatieve partij die met de christendemocraten en de liberalen een regering vormen met gedoogsteun van de radicaal-rechtse Zweden Democraten. Sinds vorig jaar is hij minister van Migratie. Daarvoor was hij twee jaar lang minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Oppositiepartijen willen dat Forssell zo snel mogelijk verantwoording aflegt in de Riksdag, het Zweedse parlement. De Zweedse premier Kristersson, zelf ook lid van de Gematigden, zei dat hij nog steeds vertrouwen heeft in zijn minister. Volgens hem heeft Forssell "gehandeld zoals een verantwoordelijke ouder moet doen als die erachter komt dat een kind iets fout doet of met verkeerde mensen omgaat".

Kolonel van Oekraïense geheime dienst in Kyiv op straat doodgeschoten

In Kyiv is op klaarlichte dag een hooggeplaatst lid van de Oekraïense geheime dienst SBOe doodgeschoten. Op een parkeerplaats werd hij meerdere malen beschoten. De schutter ging ervandoor.

De SBOe bevestigt dat een medewerker is omgekomen, maar heeft de identiteit van het slachtoffer niet bekendgemaakt. Volgens Oekraïense media gaat het om kolonel Ivan Voronytsj.

Op beveiligingsbeelden is te zien dat hij een gebouw verlaat en richting de parkeerplaats loopt. Een onbekende man in zwarte kleding komt vanuit een andere richting op hem af en richt een pistool op hem. Vervolgens valt het slachtoffer op de grond achter een auto.

De Oekraïense autoriteiten geven nog weinig informatie, behalve dat er alles aan wordt gedaan om de dader op te pakken en dat de zaak grondig onderzocht wordt. Ook over een motief is niets bekendgemaakt.

Moordaanslagen

Mogelijk zit Rusland erachter. Ook Oekraïne heeft sinds de Russische invasie geregeld Russische kopstukken geliquideerd en sabotage-acties tegen Moskou uitgevoerd.

In april werd de Russische generaal Yaroslav Moskalik gedood met een autobom die op afstand tot ontploffing werd gebracht. Moskou gaf Kyiv daarvan de schuld. De Oekraïense inlichtingendienst heeft voor die aanslag nooit officieel verantwoordelijkheid opgeëist. Voor een eerdere aanslag in Moskou, op luitenant-generaal Kirilov en zijn assistent, wel.

Gisteren meldde Oekraïne dat Rusland de grootste drone-aanval op één dag had uitgevoerd. Rusland vuurde 728 drones en 13 raketten af op verschillende plekken in het land.

Kamerleden gematigd positief over 'moedig' stikstofplan, BBB blijft tegen dwang

Politici in de Tweede Kamer zijn overwegend positief over het nieuwe stikstofplan van boeren, provincies en gemeenten. Er wordt gesproken van een "moedige stap", al is het volgens sommige partijen nog niet genoeg. Voor BBB gaat een deel van de plannen juist te ver.

Het Interprovinciaal Overleg (IPO), boerenorganisatie LTO, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Unie van Waterschappen en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt kwamen vanmorgen met een voorstel om Nederland van het stikstofslot te halen. Ze vrezen dat de plannen van demissionair minister Wiersma niet genoeg zijn om ervoor te zorgen dat er weer vergunningen kunnen worden verleend voor bijvoorbeeld het bouwen van woningen.

De ondertekenaars willen de stikstofuitstoot verlagen door per bedrijf vast te leggen hoeveel stikstof er nog mag worden uitgestoten in 2030 en 2035. Bedrijven die de doelen niet halen, kunnen in het uiterste geval (een deel van) hun vergunning of rechten verliezen. Ook willen de partijen dwingende maatregelen in een zone rond enkele gebieden waar de stikstofproblematiek het urgentst is.

'Geduld is op'

"Goed dat boeren en provincies samen optrekken en met een concreet voorstel komen", schrijft NSC in een reactie op het plan. "Het is nu aan het kabinet om dit plan serieus op te pakken en aan landelijke partijen om verantwoordelijkheid te nemen, juist als hun eigen achterban het initiatief al neemt."

Ook de VVD en het CDA willen dat het demissionaire kabinet deze "bouwstenen" en "handschoen" oppakt. "Het is hoog tijd dat ondernemers en bouwers weer ruimte krijgen", schrijft VVD-Kamerlid Wim Meulenkamp op sociale media.

Het plan van boeren, provincies en gemeenten laat zien dat het geduld en vertrouwen in demissionair minister Wiersma op is, zeggen de Partij voor de Dieren en D66. "Dat haar achterban nu met een eigen plan komt, is op hele vriendelijke manier het vertrouwen in haar opzeggen", aldus PvdD-lijsttrekker Esther Ouwehand.

Het plan zelf noemt Ouwehand zwaar ondermaats. D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt vindt het "beter dan wat het kabinet te bieden heeft", maar zegt ook dat het nog niet genoeg is om Nederland van het stikstofslot te halen. Eerder zeiden ook werkgeversorganisaties, de bouwsector en natuurorganisaties dat het plan onvoldoende is om weer vergunningen te kunnen verlenen.

BBB tegen dwang

De BBB is niet ontevreden. De partij ziet gelijkenissen met de voorstellen van haar demissionair landbouwminister Wiersma en stelt dat het plan van boeren en lokale overheden laat zien dat de sectoren zich achter het bestaande beleid scharen.

Het voorstel gaat wel verder dan het plan van Wiersma, zeker op het punt van dwang. BBB-partijleider Caroline van der Plas is daar kritisch over. "Gedwongen krimp van de veestapel of boeren gedwongen vergunningen afpakken, blijft voor BBB echter een rode lijn."

Ook Wiersma ziet niets in het dreigen met het intrekken van vergunningen. "Ik snap dat het niet vrijblijvend kan zijn, maar het intrekken van vergunningen als je iets over de doelstelling heen gaat, is wat mij betreft niet proportioneel."

"Ik ben niet van plan om dit in mijn plan op te nemen", zegt Wiersma. "Ik zie echt andere opties en ga daar binnenkort het gesprek over aan."

<
1