Philips schikt voor 1,1 miljard dollar in de VS vanwege slaapapneu-apparaten

Philips heeft in de Verenigde Staten een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar vanwege problemen met slaapapneu-apparaten. Dat meldt het bedrijf bij het bekendmaken van de resultaten van het eerste kwartaal.

Het gaat om patiënten die vergoeding voor letselschade hadden geëist in de Verenigde Staten. Die patiënten zeggen ziek te zijn geworden van het gebruik van de slaapapneu-apparaten. Daarnaast gaat het over patiënten die geld eisen voor kosten van eventuele toekomstige gezondheidsklachten.

Philips benadrukt dat het hiermee geen schuld erkent. Het bedrijf geeft niet toe dat de medische problemen een gevolg zijn van het gebruik van de slaapapneu-apparaten. Philips koos voor deze schikking om een eind te maken aan alle onduidelijkheid rondom de gevolgen van lopende juridische zaken in de Verenigde Staten.

Verlies

Het betekent voor de financiën van het bedrijf dat ze dit kwartaal 982 miljoen euro opzij moesten zetten. Philips maakt daardoor een verlies dit kwartaal van 998 miljoen euro.

In juni 2021 riep Philips slaapapneu-apparaten terug vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. Schuimdeeltjes in de apparaten konden loskomen waardoor patiënten die konden inademen.

Vorig jaar trof Philips al een schikking in de Verenigde Staten, maar die ging over economische schade die klanten claimden omdat het apparaat dat ze hadden gekocht niet voldeed aan hun eisen. Daarvoor zette het bedrijf toen 575 miljoen euro opzij.

Politicus VS verdedigt doodschieten hond: 'Ik nam mijn verantwoordelijkheid'

Een Amerikaanse gouverneur die in haar autobiografie beschrijft hoe ze 20 jaar geleden haar hond doodschoot, blijft achter die beslissing staan, ondanks de ophef die de bekentenis dit weekend veroorzaakte. Kirsti Noem van de staat South Dakota, genoemd als potentieel vicepresidentskandidaat voor Donald Trump, zegt dat ze haar verantwoordelijkheid niet wilde afschuiven.

Noem vertelde het verhaal in haar autobiografie No going back. Die verschijnt komende maand, maar de Britse krant The Guardian kreeg al een exemplaar in handen en schrijft over de gebeurtenis.

Cricket, een Duitse staander van 14 maanden oud, had volgens Noem een "agressieve persoonlijkheid". Ze probeerde dat te temperen door hem met ervaren honden mee op jacht te nemen, maar daar werd het dier alleen maar wilder van. "Ze werd dolenthousiast, ging achter alle vogels aan en had de tijd van haar leven".

De druppel

Op de weg terug naar haar boerderij ontsnapte Cricket aan Noems aandacht en ging achter de kippen van de buren aan. "Ze greep de ene na de andere, beet ze met één hap dood en ging dan naar de volgende." Toen Noem de hond probeerde te vangen, werd ze zelf gebeten.

Dat was voor Noem de druppel. Ze concludeerde dat Cricket waardeloos was als jachthond, niet te trainen en gevaarlijk voor haar omgeving. "Ik haatte die hond", schrijft Noem. "Ik realiseerde me dat ze afgemaakt moest worden."

Noem nam Cricket mee en schoot haar dood. "En toen het klaar was, bedacht ik me dat er nog een onaangename klus wachtte", vervolgt Noem, om daarna te beschrijven hoe ze een obstinate geit ook meteen doodschoot, omdat die stonk, "smerig en gemeen" was en Noems kinderen omduwde.

'Walgelijk'

"Het was geen prettig werk", verklaart Noem haar handelingen, maar volgens haar bewijst het dat ze bereid is haar handen vuil te maken als iets moet gebeuren, in de politiek net als op de boerderij. "Ook als dat moeilijk, smerig of onplezierig is".

Lang niet iedereen kan die redenering volgen. Critici vragen zich af of er geen humanere oplossing was geweest voor Cricket. "Iedereen die een jachthond heeft gehad weet hoe walgelijk, lui en kwaadaardig dit is", reageert bijvoorbeeld Democratisch politicus Ryan Busse.

In een reactie op de ophef zegt Noem dat ze nog steeds achter haar keuze staat. Ze wijst erop dat honden die vee aanvallen afgemaakt mogen worden. "Ik volgde de wet en nam mijn verantwoordelijkheid als ouder, baasje en buur."

Hoe anti-transactivisten het leven van een amateurvoetbalster zuur maakten

Een Nederlandse trans vrouw heeft maandenlang niet kunnen voetballen na haar coming-out als transgender bij een Schotse voetbalclub. Ook daarvoor stond de Nederlandse Lauren enige tijd aan de kant, door bedreigingen aan het adres van haar club.

Lauren (volledige naam bekend bij de redactie) doet haar verhaal in een nieuwe aflevering van de NOS-podcast De Schaduwspits, die vanaf vandaag te beluisteren is. Daarin gaat het over de ervaringen van voetballers met een lhbti-achtergrond.

Keepster Lauren speelde vanaf 2020 bij United Glasgow, een club die toen actief was op het derde niveau in Schotland. Aanvankelijk liet ze haar geslachtsverandering daar onbesproken om geen andere behandeling te krijgen. "Dat sloeg om toen de club van een groep anti-transactivisten online bedreigingen binnenkreeg", vertelt de speelster. Die betichtte de club onder meer van vals spel.

Hoewel geen namen werden genoemd, was bij de clubleiding duidelijk dat werd gedoeld op Lauren. Online werd ook gedreigd met geweld. "Toen heeft de club tegen mij gezegd: 'Kom niet naar de wedstrijd, speel niet, want we kunnen jouw veiligheid niet garanderen.' Voor mij voelde dat alsof je toegeeft aan de bedreigers."

Testosteron weer onderzocht

Ook toen ze eenmaal haar coming-out had gehad, in de maanden na de bedreigingen, stond de speelster langere tijd aan de kant. Ze moest toen worden 'goedgekeurd' voor de vrouwencompetitie, hoewel ze via de transgenderpoli van het VUmc in Amsterdam een geslachtsoperatie had ondergaan en met een certificaat kon aantonen dat ze geen testosteron meer aanmaakt.

Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon dat onder meer de spieropbouw bevordert; te hoge testosteronwaarden bij vrouwen worden daarom in de sport gezien als mogelijke competitievervalsing.

Bij Lauren was daarvan dus geen sprake, maar met het certificaat kwam ze bij de Schotse bond niet verder. "Omdat de bond de expertise niet had, kwam eruit: 'doe toch maar een test'." Die bevestigde dat ze helemaal geen testosteron in haar lichaam had. "Dus dat duurde onnodig lang."

'Wat moet je dan nog zeggen?'

Over de bedreigingen is ze nog steeds boos, vertelt ze in de podcast. "Heel vervelend dat ik daar niets tegen kan doen. Je kunt wel zeggen: 'er is bewijs dat trans vrouwen bijna geen voordelen hebben in sport' en 'er is bewijs dat trans vrouwen geen probleem vormen in kleedkamers'. Maar op het moment dat zij daar niet naar luisteren, wat moet je dan verder nog zeggen?"

Dit seizoen heeft Lauren gespeeld bij een universiteitsteam. Bij die club speelde ze direct open kaart en heeft nooit iemand een punt gemaakt van haar achtergrond.

De Schotse vrouwenvoetbalbond heeft wel geprobeerd lering te trekken uit de gang van zaken, zegt Lauren. "Het probleem van acceptatie ligt hier meestal niet bij de spelers of teams, maar bij de bond die expertise mist." Afgelopen najaar is Lauren om advies gevraagd "om het systeem te hervormen".

Wekdienst 29/4: Aftrap EU-campagnes in Maastricht • Joost Klein naar Malmö

Goedemorgen! Vandaag reist Joost Klein af naar Zweden, waar hij over een ruime week Nederland zal vertegenwoordigen op het Songfestival. En in Maastricht worden vandaag de verkiezingen voor het Europarlement afgetrapt met een debat en festival.

Eerst het weer: vanochtend veel zon, later ontstaan ook stapelwolken, maar het blijft op een enkel buitje na vrijwel overal droog. Bij een matige zuidenwind wordt het 16 tot lokaal 20 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En hier zie je de actuele situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

In de Amerikaanse staat Oklahoma zijn ten minste vier mensen om het leven gekomen door tornado's die het afgelopen etmaal huishielden in het gebied. Tientallen mensen raakten gewond en zo'n 30.000 mensen zitten zonder stroom, zei gouverneur Kevin Stitt op een persconferentie.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In de Sahara stijgt de tempratuur door klimaatverandering harder dan het wereldwijde gemiddelde. Een oude bouwstijl is volgens architecten een oplossing in de steeds heter wordende stad Agadez in Niger, ziet correspondent Saskia Houttuin:

Fijne maandag!

<
1