Deense militair omgekomen bij parachute-ongeluk op Texel

De militair die gisteren zwaargewond raakte bij een parachutesprong op Texel, is overleden. Het was een Deen, maakte de krijgsmacht van zijn land vannacht bekend. Details over zijn identiteit zijn verder niet naar buiten gebracht.

De Deense militair maakte zondagmiddag een recreatieve parachutesprong boven het eiland. Het ging dus niet om een militaire oefening, maar een particuliere sprong.

Wat er precies is misgegaan bij de parachutesprong, is niet duidelijk. Wel zei de Koninklijke Marechaussee gisteren dat de man is gereanimeerd.

Forensisch rechercheurs van de marechaussee doen onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Dat onderzoek loopt nog.

Wekdienst 20/5: Termijn Zelensky zit erop • Vrouwen Ajax en Fortuna spelen bekerfinale

Goedemorgen! In Oekraïne zit de eerste termijn van president Zelensky er op, maar zicht op nieuwe verkiezingen zijn er nog niet. En in Tilburg spelen de vrouwen van Ajax en Fortuna Sittard tegen elkaar in de bekerfinale.

Eerst het weer: in de ochtend is het op veel plaatsen droog met een afwisseling van wolken en zon. Lokaal komen wel enkele buien voor. Er staat weinig wind. Het wordt 19 tot 22 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

De Iraanse president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zijn om het leven gekomen bij een helikoptercrash. De crash was gisteren al, maar het lukte reddingswerkers lange tijd niet om het wrak te bereiken. Volgens de Iraanse staatstelevisie zijn ook de zeven andere inzittenden omgekomen.

De heli van Raisi en zijn gevolg stortte zondagmiddag in slecht weer neer in onherbergzaam gebied in het noordoosten van Iran, dicht bij de grens met Azerbeidzjan. Raisi was in de grensregio geweest voor de opening van een dam. Wat er precies is gebeurd, blijft vooralsnog onduidelijk. Lees hier meer over de crash en over wie Raisi was.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Na de laatste speelronde in de Eredivisie werd gisteren in veel stadions afscheid genomen: van fans, van spelers, van trainers en soms zelfs van de Eredivisie zelf, zoals bij het gedegradeerde Vitesse. Kijk hier naar een compilatie van alle afscheidsmomenten:

Fijne dag!

Werkdruk artsen neemt toe door desinformatie: 'Soms heel vervelende gesprekken'

Op sociale media circuleren met grote regelmaat filmpjes die bol staan van de medische desinformatie: kinkhoest is een verrijking voor de ontwikkeling van je kind, zonnebrandcrème is kankerverwekkend of van deodorant kun je hartstikke ziek worden.

Artsen horen het geregeld terug in de spreekkamer, blijkt uit een enquête van de NOS en artsenfederatie KNMG.

Ruim de helft van de artsen die meededen heeft minstens een keer per week te maken met een patiënt die met desinformatie naar de afspraak komt. Dat heeft grote invloed op hun werkdruk, blijkt uit de enquête onder 670 artsen.

55 procent van de ondervraagden heeft minstens een keer per week te maken met een patiënt die verkeerd is geïnformeerd. Bij 14 procent is dat dagelijks of meerdere keren per dag. "Dat aantal is verrassend hoog", zegt KNMG-voorzitter René Héman.

Huisarts Anneke Aarts uit Breda ziet dagelijks mensen in haar praktijk die online iets hebben gelezen dat niet klopt. "Het gaat dan vooral over hormonen, vaccinaties en zaken als vitamine B12. Je moet achterhalen waar de patiënt het vandaan heeft, wat hij of zij erover gelezen heeft. Vervolgens moet ik vaak praten als brugman om uit te leggen dat wat zij hebben opgezocht, niet klopt."

Uit de enquête blijkt dat het grootste deel van de patiënten met desinformatie over vaccinaties, allergieën, vitamines en anticonceptie naar de afspraak komt.

"Het is een enorme belasting voor artsen", zegt Héman. "De werkdruk is al zo hoog. Goede voorlichting geven kost tijd en dat kan ten koste gaan van de patiëntenzorg. Dat willen artsen niet en dat levert stress op."

"Ik neem voor iedereen de tijd, maar je moet niet drie van die afspraken achter elkaar hebben, dan loopt het in de soep", beaamt Aarts. Maar dat gebeurt wel regelmatig. "Het kost veel tijd om mensen weer bij te sturen, en een deel laat zich niet bijsturen. Mensen nemen niet altijd aan wat je zegt. Dan kunnen die gesprekken heel vervelend zijn."

Eigen onderzoek

Aarts ziet ook steeds vaker patiënten die online alles hebben opgezocht over hun eigen klachten en precies denken te weten waar ze last van hebben, zonder dat er een arts aan te pas is gekomen. "Ze komen dan alleen naar de praktijk zodat ik de pillen of de scan kan voorschrijven die zij denken nodig te hebben. Patiënten zijn vaker wantrouwend en mensen denken het zelf beter ter weten. Soms levert dat heel vervelende gesprekken op."

Héman, die naast zijn werk bij de KNMG ook een dag per week spreekuur heeft als bedrijfsarts, herkent dit. "Het is lastig omdat medische desinformatie meestal bestaat uit een mix van feiten en verkeerde informatie. Je moet echt even de tijd nemen om te ontleden wat ze zeggen. En die tijd is er vaak niet."

Online bestrijden

Op sociale media is inmiddels een aantal accounts actief die de strijd aangaan met medische fabeltjes. Zo is er een groep artsen die online campagne voert tegen vapen en op het TikTok-account van Dokters Vandaag geven artsen antwoord op veelgestelde vragen.

Om de trend van de dalende vaccinatiegraad bij kinderen te doorbreken, wil demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) onder meer artsen inzetten als influencer om desinformatie over vaccinaties tegen te gaan.

Van de artsen die hebben meegedaan aan de enquête van de NOS en de KNMG geeft 15 procent aan wel eens online desinformatie te bestrijden. Aarts probeert dat ook te doen. "Op sociale media reageer ik af en toe op onzinberichten. Dan verwijs ik onder zo'n bericht naar Thuisarts.nl."

Breed maatschappelijk probleem

85 procent van de ondervraagden is (nog) niet bezig met het online bestrijden van desinformatie. Omdat ze niet weten hoe, omdat ze vervelende ervaringen hebben gehad toen ze het wel deden of omdat ze het niet hun verantwoordelijkheid vinden.

"Hier liggen kansen", zegt Héman. "Wij gaan deze cijfers aangrijpen om een strategie te ontwikkelen. Naast artsen moeten de overheid, influencers en de media hun verantwoordelijkheid nemen en moet er meer onderwijs komen om mensen weerbaarder te maken voor desinformatie. Het is een breed maatschappelijk probleem waar iedereen aan bij moet dragen."

Eerste optreden Joost Klein sinds Songfestival: 'Je kunt me niet klein krijgen'

Ruim een week na zijn diskwalificatie bij het Eurovisie Songfestival heeft Joost Klein voor het eerst weer opgetreden. Hij stond gisteravond in een tent op het Freshtival in Enschede. De belangstelling was zo groot dat veel fans buiten de tent naar Klein moesten luisteren.

Bij Europapa gingen de fans uit hun dak:

Klein refereerde met een paar zinnen aan het debacle in Malmö. "Mijn naam is Klein, maar je kunt me niet klein krijgen", zei hij onder meer. Op Instagram plaatste klein na de show een blauw hart met de tekst "Love always wins".

Joost Klein werd op de dag van de finale van het Eurovisie Songfestival gediskwalificeerd. Aanleiding was een klacht van een medewerker over de Nederlander. Omroep AVROTROS zei dat Klein "een dreigende beweging" had gemaakt naar de vrouw, nadat hij tegen de afspraak in zou zijn gefilmd.

De omroep vond de diskwalificatie disproportioneel, maar organisator EBU staat nog steeds achter het besluit. Begin juni moet de artiest mogelijk verschijnen bij een Zweedse rechtbank. Volgens zijn advocaat ontkent Klein elk strafbaar feit.

'Legendarisch'

Klein zei bij het optreden niets over wat er is precies gebeurd, maar zijn fans leken zo'n uitspraak niet te hebben gemist. "Was top, heb genoten", reageerde een van de toeschouwers. Ook termen als "geweldig" en "legendarisch" waren te horen. "Was leuk om hem weer te zien, na alles wat er gebeurd is", zei een andere fan.

De komende treedt Joost Klein op bij festivals in Nederland en België, waaronder Concert at Sea, Rock Zottegem en de Zwarte Cross. In augustus staat hij op Sziget in Boedapest, een van de grootste Europese festivals.

<
1